25. duben

čtvrtek, 2024

Po
Út
St
Čt
So
Ne
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Osvětimany - téměř středem světa

Z Velehradu mířím na místa, která byla darována k rozjímání a klidu. Nalézám další střípky mé cesty a cítím se plně rozhodnut pokračovat v cestě za setkáním s historií.

Hned brzy jsem se vydal přes Uherské Hradiště plný dojmů a nápadů. Je svátek a na rozdíl od včerejší pouti je všude ticho a klid. Zapomínám na sklípky a využívám pár hodin čekání na autobus. Doporučuji prohlídku samotného města – Masarykovo náměstí s bývalým jezuitským kostelem sv. Františka Xaverského. Barokní Lékárna U Zlaté koruny byla zavřena. V Prostřední ulici, spojující Masarykovo náměstí s Mariánským pak můžete vidět Starou radnici ze 14. století. Nedaleko bývalého františkánského kláštera a kostela Zvěstování Panny Marie z přelomu 15. a 16. Století se pak nachází budova židovské synagogy, dnes knihovna. Samozřejmě byste si neměli nechat ujít pozůstatky významného církevního komplexu z období Velkomoravské říše na Špitálkách.

 

Autobusem vyrážím do Osvětiman. Z Hradiště to je něco přes 17km. Krajina se vlní zaprášeným oknem autobusové linky. Střídají se remízky, pole, vinice. Doslova se škrábu na poutní místo Horu svatého Klimenta. Z Osvětiman jsou to čtyři kilometry pěšky. Nejdřív mi trochu vadí, že neexistuje rychlejší komunikace na toto místo, pak jsem rád. Dvě hodiny chůze z rušného města na klidný vrchol hory je proměňující. Podle legendy bylo dáno králem Rastislavem svatému Konstantinu, Metodějovi a jejich žákům k rozjímavému životu. Necelých dvacet kilomterů v osmém století znamenalo bezesporu půl dne cesty vozem. Přemýšlím, zda je chtěl mít Rostislav tak daleko od sebe, nebo jestli opravdu porozuměl blahodárné izolaci při meditaci. Z této doby přežilo až do dneška jen valové opevnění, a základy kostela, klášter – později přestavěný a rozšířený augustiniány, byl zničen již za husitských válek. Dnes se na jeho místě nachází malá dřevěná kaplička a zvonice sv. Gorazda. Stejné jméno nese i nedaleká studánka. Místo má své stoupence, o čem svědčí stavby z posledních let. Den se končí ke konci. Sedím pod kopcem a mám namířeno domů. V hlavě desítky otázek, které přebíjí touha po dalším poznání. Jsou to přece naše dějiny. Někde tam mezi těmi dávnými lidmi byli i mí předci. Jednoho dne zroku 836 zavítali neznámí bratři a přivezli samé fenomény. Křesťanství, vědu, písmo. Význam Cyrila a Metoděje je pro naše země rozhodně veliký, především však pro Moravu. Po této návštěve se z pohanských osad stala mocná říše.
 

Česká republika je známá odmítavým nebo neutrálním postojem k víře a církvi. To je obraz dnešní doby. Nedovedu si dnes představit kázat na ulici, jak je to běžné třeba v Anglii nebo spojených státech. O kolik horší to ale muselo být za krále Rastislava? O tom vypovídá mohutnost změny celé říše po přistoupení na víru! Ve srovnání se současnými stavbami je i sebe větší kostel středně velkou stavbou. V devátém století to byly mohutné památníky odrážející velikost království ukřižovaného Krista. Mám radost, že se mi takhle otevřela brána našich dějin. Dnes je svátek upálení Jana Husa. Prozatím zůstává i pro mě tajemnou postavou. Abych se s ním setkal, musím z východní Moravy do jižních Čech. 


Související články