20. duben

sobota, 2024

Po
Út
St
Čt
So
Ne
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Dny lidí dobré vůle

05.07
04.07

Místo konání: Velehrad

Od: 04.07 07:00 Do: 05.07 16:00

Druh: Pouť

Web

Červencové oslavy Dne slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje jsou každoročně plné lidí dobré vůle. Svědčí o tom viditelná pomoc potřebným i tamější atmosféra. Zcela jistě se jedná o největší oslavy spojené se státním svátkem v České republice. Čtrnáctý ročník bude výjimečný, protože na Velehradě vyvrcholí oslavy 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. A podle toho bude vypadat i letošní program. Více »


Ale tradiční projekty zůstávají a i letos nabídnou jedno lákadlo za druhým. Organizátoři Velehradu dětem s podtitulem „S Cyrilem a Metodějem vážně nevážně“ slibují vystoupení skupiny Vere Gratis, pohádku v podání Divadla Tramtárie nebo cyrilometodějskou soutěž. Velehradský rukopis se rozroste o další strany při Ručním přepisování Bible, mladí fotbalisté si zakopají pod vedením Antonína Panenky v Soutěži ve fotbalových dovednostech, milovnícistolního tenisu si budou moci „zapinkat“ a zájemci o fotografování nepohrdnou fotografickým workshopem. Autorky časopisu IN! už nyní vymýšlí zajímavé hry do Klubu deskových her, připravují interaktivní workshop a kosmetickou poradnu.

Ve Stojanově gymnáziu bude k vidění hned několik výstav, například výstava Papežských misijních děl, která bude letos obohacená o Misijní jarmark a štrúdlování, děti si zase zahrají Misijní hry a soutěže. Setkáním vozíčkářů provede sympatický herec Filip Tomsa a zahraje Cimbálová muzika Pentla. Poutní dům Stojanov nabídne kurz pod vedením Mgr. Ing. Jana Čapka „Jak pozitivně komunikovat s žáky“a seminář PhDr. Jiřiny Prekopové „Škola lásky v rodině“.


Cyrilometodějský program zpestří promítání historického dokudramatu „Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů“ v Archeoskanzenu v Modré.


Nedílnou součástí Dnů lidí dobré vůle je slavnostní koncert Večer lidí dobré vůle. Ten začne v 19.30 hodin na pódiu před bazilikou a během něj budou představeny tři projekty a možnosti přispění formou DMS VELEHRAD. Vystoupí Jiří Pavlica s HradišťanemFilharmonie Bohuslava Martinů Zlín, renomovaná koncertní pěvkyně ze Slovenska Simona Houda-Šaturová, z Itálie dorazí barytonista Franco Vassallo a z Estonska mezzosopranistka Kai Rüütel. Výtěžek bude rovným dílem rozdělen mezi předem vybrané projekty - Adopce nablízko, České katolické biblické dílo a Nadační fond ADIUVARE. Koncert v přímém přenose odvysílá Česká televize a Český rozhlas 1 – Radiožurnál.


V pátek 5. července v 10.30 začne tradiční slavnostní poutní mše svatá, při níž bude hlavním celebrantem papežský legát kardinál Josip Bozanić, arcibiskup záhřebský. Mši přenáší v přímém přenose Česká televize a Český rozhlas Praha. Během pátečního dne budou navíc otevřeny výstavy ve Stojanově gymnáziu a zájemci budou moci přispět do Velehradského rukopisu svým vlastnoručně přepsaným úryvkem z Bible.


"Vzhledem k významnému jubileu roku 2013, kterým příchod Cyrila a Metoděje bezesporu je, bude i program Dnů lidí dobré vůle tematicky sjednocen a spojen s oběma věrozvěsty, kteří výrazně ovlivnili naše dějiny. Sledujte program Dnů lidí dobré vůle – Velehrad 2013, je aktuálně doplňován na www.velehrad.eu/dny-lidi-dobré-vůle,"
 uvedl Mgr. Josef Kořenek, tajemník projektu Dny lidí dobré vůle.

Program ke stažení zde ...