20. duben

sobota, 2024

Po
Út
St
Čt
So
Ne
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Cestou k poznání

14.08
28.06

Místo konání: Pražský hrad

Od: 28.06 10:00 Do: 14.08 16:00

Druh: Výstava

Výstava o historii a významu sv. Cyrila a Metoděje pro naše dějiny a pro celý kulturní vývoj českého národa

Hradčanská galerie připravuje tuto výstavu, aby ocenila i v dnešní moderní době, daleko od této historie, význam sv. Cyrila a jeho bratra Metoděje pro naše dějiny a pro celý kulturní vývoj českého národa.  Přijetí křesťanské víry bylo zásadním zvratem, který usměrnil další běh naši historie a prakticky nás zařadil mezi civilizované evropské národy. Kníže Rostislav a jeho synovec Svatopluk pochopili nutnost pokřesťanštění svých zemí, pomoci jazyka domácího obyvatelstva. Hlásáním Kristova evangelia ve Velkomoravské říši byli pověřeni dva bratři ze Soluně, kteří vstoupili do dějin pod jmény  Cyril a Metoděj.  Úspěch jejich důležitého poslání byl do jisté míry podmíněn vzděláním a životem, který oba vedli, než se vydali k nám na Moravu. Právě tato cesta, životní cesta těchto věrozvěstů je hlavní naplní této výstavy na Pražském Hradě. Není to však jen cesta jejich poznání, je to i cesta životní a duchovní nás všech. Proto se motiv cesty stane hlavním motivem na výstavě, na  které budou vystaveny nejenom obrazy z jejich života, ale především abstraktní pojetí duchovní cesty jako takové. Chceme, aby se Cyrilometodějský odkaz dotýkal všeobecné životní hodnoty,  tak jako každý z nás má svoji cestu k poznání. Výstava bude proložena i úryvky, citáty z prací  Cyrila a Metoděje, které budou přiloženy k obrazům. Na výstavě budou prezentována díla technikou olejomalby a akvarelu, dále koláže, malba na hedvábí a sochy. Také bude k vidění jedna pamětní deska s motivem Cyrila a Metoděje. K výstavě bude vydané krátké resumé.
 

Hradčanská galerie na této výstavě teoreticky spolupracuje s Kapitulou u Sv. Víta, s Chrámem Cyrila a Metoděje  v Praze, pan ThDr. Šuvarský, s panem Václavem Huňačkem, docentem slavistiky na Filosofické fakultě v Praze. Kurátorkou výstavy je Mgr. Světlana Kalousková.
 

Vystavujícími autory jsou jak čeští tak i slovenští malíři, všichni s akademickým vzděláním na Akademii Výtvarných umění v Praze a Akademii výtvarných umění v Bratislavě. Celkem je prezentováno 30 autorů.
 

Většina vystavených prácí je původních, vytvořených k této příležitosti přímo, navíc Slovenská umělecká beseda připravila výstavu, která už byla zahájena v Bratislavě a Varšavě a díla některých autorů budou dovezena i do Prahy na tuto výstavu. Nádhernou a hodnotnou prácí je obraz Doc. V. Mencla, Světlo z Byzance,který zobrazuje cestu těchto věrozvěstů a překážky, které na této cestě překonali,  nebo oltář Doc. Jana Vlčka, profesora na pražské akademii výtvarných umění. K vidění bude i reliéf, který zobrazuje Cyrila a Metoděje , který byl vystaven v Římě od sochaře V. Polonského ze Slovenska. A další zajímavé práce, cesta v krajině, cesty abstraktní čí přímo figurální zobrazení Cyrila a Metoděje.


Organizačně se na výstavě podílejí Jednota výtvarných umělců českých, Slovenská umělecká beseda, Slovenský Institut, Slovanská společnost a Obchodní komora pro Střední a Východní Evropu / www.svsok.eu /, Slovenské velvyslanectví a další subjekty.