19. březen

úterý, 2024

Po
Út
St
Čt
So
Ne
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Cestou křížů

05.10
16.05

Místo konání: Zámek Chropyně

Od: 16.05 10:00 Do: 05.10 16:00

Druh: Výstava

Web



 

Chropyně - zámecká galerie

Letošní výstava v zámecké galerii nese název Cestou křížů a v galerii ve 2. patře je instalovaná výstava Odhalené tajemství minerálů - obrazy významného vědce, restaurátora a malíře Františka Makeše, doplněná sbírkou minerálů Františka Garguráka a sbírkou imitací největších diamantů světa.

 

CESTOU KŘÍŽŮ

 

Výstava ve spolupráci s Arcibiskupstvím olomouckým.

Záštitu nad výstavou převzal Mons. Jan Graubner, arcibiskup olomoucký

a metropolita moravský

 

Sbírka křížů manželů Hojgrových z Hrabové u Zábřeha 

a kříže, obrazy a plastiky ze sbírek Muzea Kroměřížska.

 

Výstava pořádaná v Zámku Chropyně ve spolupráci s Arcibiskupstvím olomouckým představuje sbírku téměř sta křížů a korpusů Ježíše Krista z období 16. – 20. století. Tyto sakrální památky pocházejí z celého území bývalého Československa a dochovaný soubor je výsledkem sběratelské činnosti manželů Ing. Františka Hojgra a Boženy Hojgrové z Hrabové u Zábřeha. Výstavu doplňují kříže, obrazy a plastiky ze sbírek Muzea Kroměřížska.

 

Pro děti i dospělé je k dispozici interaktivní dílna.

 

 

Text arcibiskupa Jana Graubnera k výstavě Cestou křížů

 

Kříž je dnes považován za náboženský předmět či křesťanský symbol. Kdysi to tak ovšem nebylo. Šlo o potupný nástroj popravy, který Římané ani nepoužívali pro své občany, jen pro porobené barbary. Apoštol Pavel píše, že kříž je pro jedny pohoršením, pro druhé bláznovstvím. Zároveň však tvrdí, že pro ty, kteří jdou ke spáse, je mocí Boží. Co způsobilo takovou změnu?

Odpověď dává ten, který na tom kříži visí: Ježíš z Nazareta, Bůh, který se stal člověkem proto, aby z lásky k člověku vzal na sebe lidské viny a přinesl za ně smírnou oběť. Bere na sebe utrpení druhých, aby nemuseli trpět oni. Ukazuje lásku až do krajnosti. Ani v největším utrpení nepřestává milovat. Dokonce se modlí za ty, kteří ho křižují: Otče, odpusť jim, vždyť nevědí, co činí. Prožívá opuštěnost od Boha, a přesto k němu volá: Otče, do tvých rukou svěřuji svou duši. Zloba a hřích ho nepřemohly, proto nad ním nemohla zvítězit ani smrt. On vstává z mrtvých jako slavný vítěz.

 

Potupná šibenice kříže se tak stala nástrojem záchrany a symbolem vítězství. Kristovi následovníci v něm vidí znamení naděje pro sebe i pro svět. Nejde však o lacinou naději a snadnou cestu ke štěstí bez námahy. Kristus žádá: Kdo chce jít za mnou, ať bere na sebe každodenně svůj kříž a následuje mě. To není lehká věc. Proto chtějí mít věřící před očima Ukřižovaného téměř stále jako motivaci k lásce, která dává hodnotu i utrpení, jako povzbuzení k vytrvalosti a věrnosti. Pro mnohé se kříž stal školou lásky a pramenem požehnání.

Křesťané vystavují kříže v chrámech, ale i v rodinách, protože tam je nejvíce třeba motivace k lásce, která hledá dobro druhého a je věrná i když je to těžké. Nosí křížky na krku jako znamení, že patří Kristu. Mnoho křížů stojí v krajině, u cest a na rozcestích, aby stále připomínaly, co je na životních cestách důležité, a byly znamením požehnání. Nesčetné kříže rozeseté po naší krajině svědčí o víře předků a ukazují, jak je naše země posvěcená.

 

Umělecká ztvárnění kříže někdy zdůrazňují božskou přirozenost Krista, vítězství lásky a nesmírný poklad spásy zlatem a šperky či zpodobněním Ukřižovaného jako Krále v dlouhé říze a s královskou korunou, jindy hrůzu utrpení a opuštěnosti, aby vynikla velikost zničujících důsledků hříchu. Mnohé kříže jsou opravdu uměleckým vyjádřením hlubokých rozjímání. Často myslím na jeden obraz Ukřižovaného, kde autor vyjádřil nejen velikost utrpení, ale i Kristovu nesmírnou důstojnost, kterou Ježíš neztratil, ani když se na něj vrhla všechna zloba, aby ho zničila. V novější době se zvýrazňuje i kosmický rozměr Ježíšovy oběti a nejrůznější oblasti lidského utrpení a bídy, kterou na sebe Ukřižovaný vzal. Žádné z nich nás nenechává lhostejnými. Osobní láska Boha vyjádřená tolika aspekty volá po osobní odpovědi.

Děkuji vystavovatelům za zpřístupnění sbírky křížů, z nichž mnohé jsou skutečnými uměleckými poklady. Všem návštěvníkům výstavy v chropyňském zámku přeji hluboký umělecký zážitek i nový objev rozměru lásky a novou sílu na ni přiměřeně odpovídat.

 

Mons. Jan Graubner
arcibiskup olomoucký a metropolita moravský