24. duben

středa, 2024

Po
Út
St
Čt
So
Ne
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Výstava Europa Jagellonica

30.09
20.05

Místo konání: Kutná Hora

Od: 20.05 09:37 Do: 30.09 09:37

Vstupné: 190 Kč

Druh: Výstava

Web

Výstava umění a kultury ve střední Evropě za vlády Jagellonců

Česko-německo-polský výstavní projekt představuje umění a kulturu ve střední Evropě na přelomu pozdního středověku a raného novověku a to nikoliv – jako tomu bývalo doposud – v omezujícím národním kontextu, ale vůbec poprvé v širokých mezinárodních souvislostech. Svým způsobem tak navazuje na divácky úspěšnou výstavu »Karel IV. císař z Boží milosti«, kterou v letech 2005/06 v Metropolitním muzeu v New Yorku a na Pražském hradě vidělo na 250.000 návštěvníků.

Historické souvislosti

Střední a středovýchodní Evropa kolem roku 1500 byla politicky určena vládou litevsko-polské dynastie Jagellonců (1386–1572), jejíž příslušníci spravovali v postavení litevských vévodů a polských, českých a uherských králů rozsáhlá území rozkládající se od břehů Baltu až k Jaderskému a Černému moři. To je řadilo mezi teritoriálně nejmocnější královské rody starého kontinentu. Mocenskou převahu Jagellonců ve střední Evropě nabourali po roce 1526 až Habsburkové, kteří si své dominantní postavení na evropské politické scéně dokázali udržet až do počátku 20. století. Střední a středovýchodní Evropa tak existovala jako jeden dynasticko-správní celek, jako jeden kulturní region, dávno před vznikem národních států v 19. století a jejich sjednocením pod vlajkou Evropské unie na přelomu 20. a 21. století. Výstava tak divákům vlastně otevírá dvě časové perspektivy – jednu historickou a druhou současnou, jejichž interakce vyvolává řadu aktuálních otázek a pomáhá na ně nalézat historicky fundované odpovědi. A právě znalost společných kulturních tradic, kritické vyrovnávání se s nimi a navazování na ně spoluvytváří základy dnešní evropské společnosti a stává se jedním z podstatných identifikačních rysů moderního Evropana. Aktuálnost celospolečenského poselství těchto témat vyjadřuje vyjednávaná vysoká politická záštita nad výstavním projektem, jakož i členstvím řady významných osobností evropského i národního veřejného života v jeho čestných orgánech.


Exponáty

Výstava shromáždí na 200 mimořádných uměleckých děl středoevropské provenience, z nichž větší část je dnes roztroušena ve sbírkách významných muzeí umění v Evropě i USA, kde patří k divácky přitažlivým mistrovským dílům. Nezanedbatelná část se však stále nachází na místech svého původního určení, tj. v kostelech, kaplích, radních sálech apod. Převážná většina z nich dosud v zahraničí nebyla vystavena. Mezi exponáty nalezneme kromě jiných například:

  • Deskové obrazy, kresby a grafiky od Albrechta Dürera, Lucase Cranacha st., Hanse Elfeldara, Hanse Krella, Bernharda Striegera, Hanse Holbeina st., Hanse Süß von Kulmbach, Mistra Litoměřického oltáře, Monogramisty MS, Martina Schongauera a dalších.
  • Bohatě iluminované rukopisy krakovského dvorního malíře Stanislava Samostrzelnika, pražských iluminátorů Valentina, Matouše a dalších, listiny královských i městských kanceláří, vzácné inkunábule a knižní tisky.
  • Sochy a reliéfy ze dřeva i kamene od Veita Stoße, Mistra Pavla z Levoče, Petera Vischera ml., Monogramisty IP, Jana Maria Mosca, zv. Padovano a dalších.
  • Zlatnické práce, šperky a luxusní předměty od Melchiora Baiera, Marcina Marciniec, Stanislava Stoße, Domenico da Sustri a dalších.
  • Mince, drobnou plastiku a pamětní medaile od Hanse Dauchera, Hanse Schwarze a dalších.
  • Liturgický i profánní textil, včetně tapisérií z interiérů krakovského královského zámku na Wawelu.
  • Astrologické přístroje a pomůcky jako astrolaby a globusy, také vojenskou výstroj a výzbroj.



Jednotlivá umělecká díla budou na výstavě »ožívat« pomocí individuálních příběhů, osvětlujících okolnosti jejich vzniku, technologické a umělecko-řemeslné zvláštnosti, osobní pohnutky jejich objednavatelů či životní osudy jejich autorů, čímž se stanou dnešnímu divákovi srozumitelnější. Každá z národních částí výstavního projektu bude mít svou klíčovou historickou postavu, která bude diváky doprovázet na cestě do jagellonské doby a líčit radosti i strasti tehdejšího života: v Kutné Hoře to bude královský pár Ludvíka II. Jagellonského a Marie Habsburské.
 

Výtvarná díla budou soustředěna do tematických celků v jedinečně inscenovaném výstavním prostoru bývalé Jezuitské koleje v Kutné Hoře s individuálně navrženou architekturou a výtvarně-grafickým doprovodem. Exponáty budou vystaveny s využitím nejmodernější světelné a zvukové techniky, což by mělo vystupňovat emocionální zážitek z prohlídky výstavy a tak prohloubit výchovně-vzdělávací dopad z návštěvy výstavního projektu.
 

Více info: www.europajagellonica.com