27. duben

sobota, 2024

Po
Út
St
Čt
So
Ne
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Valašský mikulášský jarmark Valašské Klobouky

04.12
02.12

Místo konání: Valašské Klobouky

Od: 02.12 08:00 Do: 04.12 20:00

Druh: Vánoční trh

Web

Na Valašsku bývalo odjakživa veselo, i když byl život v tomto chudém a drsném kraji těžký. Písnička nechyběla u práce, ale ani u zábavy. A protože se Valašský mikulášský jarmek ve Valašských Kloboukách snaží o návrat ke kořenům lidových tradic, nemůže se ani on obejít bez muzikantského doprovodu. Od pátku 2. do neděle 4. prosince tak jarmekový program oživí desítky muzik, folklorních souborů, tanečníků a zpěváků, a to jak v dřevěnicích, historických objektech a sálech, tak i pod širým nebem.


PROGRAM>>>

Kulturní program letošního jubilejního dvacátého ročníku Valašského mikulášského jarmeku je tradiční a opírá se především o soubory, které mají k Valašsku blízký vztah. Typický folklór našeho kraje se tu potká s folklórem Slovenska, takže si návštěvníci budou moci vychutnat plno temperamentních a krásných vystoupení," uvedla ředitelka akce Hana Tarabusová. „Při jarmeku je typické, že program není striktně daný, ale z velké části vzniká spontánně a přirozeně. Muzikanti a kapely hrají pro dobrou náladu návštěvníků, a tak hloučky, které si začnou s lidmi zpívat a hrát při kyselici nebo koštu slivovice, nejsou žádnou výjimkou," poznamenala k srdečnému pojetí.

Slavnostní zahájení jarmeku bude spojeno s rozsvícením vánočního stromu města a uskuteční se v pátek 2. prosince v 17 hodin před valašskoklobouckou radnicí. V 18:30 se mohou milovníci umění těšit na vernisáž výstavy fotografií Miroslava Pinďáka. Při obou akcích zahraje cimbálová muzika Vincúch. Večer pak přivítá hosty sál podnikatelského centra, kde se bude konat posezení s cimbálovou muzikou Klobučan. Ve 20 hodin bude přichystán první dárek k jarmekovému jubileu, a to koncert Ireny Budweiserové s kapelou Fade In v kostele Povýšení svatého Kříže.

V sobotu ráno všechny probudí dechová hudba Valaška, která v 9 hodin vytroubí zahájení jarmeku. Potom už se náměstí i jeho okolí rozezvučí čertovskými zvonci, které napoví, že se blíží Mikuláš se svou družinou. V dolní části se budou střídat dechovky Valaška a Dúbravanka a v nedalekém Červeném domě si ve Valašské školičce zazpíváte koledy se scholou Ovečky a dětmi z Klobučánku. Zahrajete si také pohádkový příběh a poslechnout si budete moci i vítězné práce soutěže Pro valašskú řeč. Na loutkové divadlo pak můžete zajít do Rodinného centra Kaštánek.

K ukázkám lidových tradic a práci šikovných řemeslníků bude v kulturním domě hrát dechová hudba místní základní umělecké školy, zazpívá a zatančí Vizovjánek, Kornička z Trenčína, Klobučan, Dúbrava nebo Mladosť z Dubnice nad Váhom. Od 15 hodin proběhne přehlídka obuškového tance a odzemku a od 20 hodin bude na lidovou zábavu připravena cimbálová muzika Vsacan. Na jarmekové Klobouky se budete moci podívat z otevřené věže farního kostela, kde také bude přichystaná výstava starých fotek a ornátů.

Na gymnáziu bude k řemeslným a výtvarným dílnám zpívat pěvecký sbor gymnázia a vyhrávat budou cimbálová muzika Fojt a Záleská cimbálová muzika. „V nedaleké dřevěnici U Pechanců se bude vykládat o starých časech na Valašsku a návštěvníci k tomu můžou ochutnat vařené zemáky a kyšku," prozradila Hana Tarabusová. „Jarmek letos povyroste také do nových prostor Valašskoklobouckého podnikatelského centra, které přivítá na Mikulášově dílně nebo u valašské loterie. Hrát a zpívat budou děti z Klobučánku, scholičky a trenčínského souboru Kornička. Na prohlídku pozve také nové infocentrum."

Stará radnice bude hostit soubor Závršan a zpívat budou také Mužáci. Připravená bude i výstava k ohlédnutí za dvaceti ročníky Valašského mikulášského jarmeku. V sále Besedy budou k ukázkám řemesel a hodnocení soutěžních perníků, pánů a paniček hrát a zpívat muzikanti ze souboru Lednica. Dřevěnice Kosenka bude celý den hostit cimbálovou muziku Púčik a v dřevěnici U Janíků bude při ukázkách houslařského řemesla notovat soubor Horana. U Pivečků zapíská na píšťalky Jaroslav Jeřábek.

„Zajímavý program čeká v podvečer i kino Svět. V 16 hodin se začnou promítat filmy o valašském kraji a jeho lidech a od 18 hodin zveme na besedu Stromy k nám hovoří s herečkou a podporovatelkou bělokarpatského lesa na Ščúrnici Květou Fialovou. K dobré pohodě zahraje přítomným Vincúch," pozvala Hana Tarabusová.

V neděli bude Valašský mikulášský jarmek završen slavnostním koncertem souboru staré hudby Societas Incognitorum pod vedením Eduarda Tomaštíka. Konat se bude v kostele Povýšení svatého Kříže od 15 hodin.