29. březen

pátek, 2024

Po
Út
St
Čt
So
Ne
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Vyšehradský advent

16.12
15.12

Místo konání: Vyšehrad - Praha

Od: 15.12 08:00 Do: 16.12 20:00

Druh: Pouť

Web

Vánoce a adventní čas, který jim předchází, patří k nejkrásnějším obdobím v roce. Posláním Vyšehradského adventu je umožnit lidem vychutnat si tento sváteční čas ve své ryzí podobě a objevit tak jeho pozapomenuté kouzlo. Už jenom místo konání, které patří mezi ta nejmagičtější v Praze, slibuje neopakovatelnou atmosféru. Velkým lákadlem je pochopitelně samotný program, který zahrnuje adventní koncerty, prohlídky dosud nepřístupných památek, divadelní představení, věštění, historickou střelnici nebo tradiční staročeské občerstvení, jako jsou pečená jablka nebo šneci.


Současně tu můžete na Strom vánočních slibů pověsit svou vlastnoručně vyrobenou ozdobu se slibem, co letos uděláte pro lepší Vánoce.

 
 

 

Pojďte s dětmi do pohádky

V historickém prostoru barokních hradeb u Starého purkrabství můžete vstoupit do nejslavnějších českých pohádek prostřednictvím výstavy kostýmů, rekvizit a dekorací, kterou připravilo Studio Barrandov. Bude zde třeba i samotné peklo z pohádky S čerty nejsou žerty nebo kostýmy z ladovské pohádky Hrátky s čertem a mnoho dalších.
 

Výstava - Poznejte záhady a mystiku Vyšehradu

Navštivte jedinečnou expozici pražského Vyšehradu v jeho různých historických podobách, tak jak se jej podařilo odkrýt českým archeologům. Nejvýznamnějším exponátem je určitě sarkofág získaný při průzkumu okolí kostela sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. K ceněným památkám patří i drobný křížek z 11. století nalezený na vyšehradském hřbitově v místech hrobu Bedřicha Smetany.

 

Krásy a historie Vyšehradu jen za 1 korunu

Adventní vstupenka umožní každou neděli návštěvníkům Vyšehradského adventu navštívit za symbolické vstupné 1,- Kč všechny pamětihodnosti NKP Vyšehrad, včetně starobylých kasemat, kde jsou dnes vystaveny originály soch z Karlova mostu, nebo expozici v gotickém sklepení, která připomíná různé historické epochy Vyšehradu, včetně archeologických objevů.
 

Originální Betlém v životní velikosti

Vyšehradský Betlém je raritou a jedním z největších betlémů v Praze. Je vyroben podle předlohy z roku 1840 a vznikl v dílně mistrů dekorativní malby. A není to Betlém, na který se může jen koukat. Je možné se v něm i účastnit dění, což je zajímavé především pro děti. Navíc si můžete pořídit opravdu originální fotografii s přáteli či rodinou přímo v betlémské scenérii.
 

Přijďte s dětmi na Vyšehradský advent

Vyšehradský advent vám umožní strávit příjemné vánoční chvíle s vašimi dětmi v krásném a otevřeném prostoru Vyšehradu daleko od ruchu centra, aut a vánočního stresu. Je zde pro ně připraveno mnoho atrakcí – dětská divadla, hudební vystoupení, výstava pohádkových kostýmů, soutěže, tvořivé dílny a další.

 

Vánoční hodování na Vyšehradě

Máte jedinečnou příležitost si opravdu pochutnat! Budou pro vás vařit opravdový mistři kuchyně, pod vedením Adama Robeneka (bývalého zástupce šefkuchaře v pražské restauraci slavného Gordona Ramseye), který připravil speciální vánoční menu. A absolutním novinkou bude specialita restaurantu Auberge d'Escargot - gratinovaní šneci, kdysi u nás typické vánoční a postní jídlo.