19. březen

úterý, 2024

Po
Út
St
Čt
So
Ne
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Za poklady Broumovska

30.08
28.06

Místo konání: Broumovsko

Od: 28.06 18:00 Do: 30.08 18:00

Druh: Koncert

Web

 

Festival zahájí Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK

Úvodní koncert festivalu Za poklady Broumovska přinese jedinečný zážitek – pro festival netradiční koncert velkého symfonického tělesa. Kostel sv. Vojtěcha v Broumově rozezní v sobotu 28. června vice než pět desítek členů Symfonického orchestru hl. města Prahy FOK. Pod taktovkou dirigenta Tomáše Braunera zazní Scherzo ze Symphonie D dur Jana Václava Hugo Voříška, Haydnova Symfonie č. 103 Es dur Hob. I:103 „ S vířením kotlů“ a Adagio Johanna Nepomuka Hummela v podání sólohobojistky orchestru Liběny Séquardtové.
 

„Program koncertu je zvolen tak, abychom sladili nároky velkého symfonického tělesa, i když v tomto případě v menším složení, s možnostmi sálu. Kostely dnes patří k místům, kde se koncerty pravidelně pořádají, samozřejmě každý prostor je jiný, nabízí jinou akustiku. Nové místo je výzvou jak pro orchestr samotný, tak pro naše technické pracovníky, kteří výraznou měrou přispívají ke spokojenosti hráčů a tím i publika,“ říká manažerka orchestru Tereza Kramplová.
 

Pro orchestr jako takový je to první návštěva Broumova, i když někteří členové orchestru se již na festivalu představili v minulých letech sólově. „Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK se pyšní tím, že jeho členové jsou často vynikající sólisté, mají své vlastní komorní ansámbly, se kterými účinkují v Čechách i v zahraničí,“ říká Tereza Kramplová. V komorní roli se na festivalu Za poklady Broumovska v předchozích letech představili například koncertní mistryně orchestru FOK Rita Čepurčenko, sólohornistka Zuzana Rzounková nebo první fagotista Luboš Huck.

 

Tváří festivalu je Pavel Šporcl, ve Vižňově zahraje “malý Mozart”

Devátý ročník festivalu Za poklady Broumovska oslaví Rok české hudby. Festival uvede díla známých i méně hraných českých autorů, posluchači budou moci srovnat jejich díla s hudbou světových skladatelů. A nejen to, program nabídne unikátní retrospektivu české hudby. Na koncertech zazní postupně díla české hudby od období renesance až po současnost.
 

Všech deset sobotních hudebních podvečerů nabídne výjimečné hudební zážitky v podání skvělých českých komorních souborů a sólistů – soubor staré hudby Cappella Mariana, České trio, Stamicovo kvarteto, Trio Martinů, harfenistka Kateřina Englichová nebo klavírista Karel Vrtiška.  Návštěvníci festivalu se mohou těšit také na program s mluveným slovem v podání Ondřeje Kepky a zpěvem sopranistky Lucie Silkenové. Milovníci filmů Miloše Formana by si neměli nechat ujít červencový koncert v kostele sv. Anny ve Vižňově. Společně s violoncellistou Petrem Špačkem představí díla Johanna Sebastiana Bacha, Jana Křtitele Vaňhala či Giovanniho Battisty Sammartiniho klavírista Miroslav Sekera, představitel malého Mozarta z oskarového filmu slavného českého režiséra.
 

Tváří devátého ročníku Za poklady Broumovska je člen festivalové čestné rady houslista Pavel Šporcl, který se na Broumovsko vrací koncertovat po šesti letech. Jeho koncert z roku 2008 přilákal 600 posluchačů. Letos mu bude patřit závěrečný koncert, který se koná v sobotu 30. srpna v kostele sv. Michaela ve Vernéřovicích. Houslový podvečer s podtitulem “Moje houslové legendy” nabídne program ze skladeb O. Ševčíka, J. Kubelíka, J. Kociana, F. Lauba, F. Ondříčka, a A. Dvořáka.
 

Hudební dílna na Play Broumovsko

Každý rok připravuje festivalový tým také program pro malé muzikanty a tak nemůže hudební dílna pro děti chybět ani letos, i když bude jiná než v předešlých letech. “Broumovsko až do března příštího roku hostí interaktivní výstavu Play Broumovsko, která je součástí úspěšného cyklu Orbis Pictus Play. Právě výstavní exponáty se stanou hudebními nástroji, které rozezníme pod vedením hudebníka a skladatele Lumíra Hrmy,” říká Marcela Lilingová, ředitelka festivalu Za poklady Broumovska. Hudební dílna s podtitulem “Hudba je všude kolem nás, jen ji musíme umět slyšet” proběhne v sobotu19. července od 10 hodin v prostoru výstavy Play Broumovsko v areálu společnosti VEBA Broumov. Vstupné je zdarma.  
 

Dobrovolné vstupné pro kostely

Místní historie a architektura zasazená do nádherné krajiny ve spojení s klasickou hudbou v podání skvělých umělců vytvářejí jedinečnou atmosféru festivalu Za poklady Broumovska, za níž každé léto směřují více než tři tisíce lidí z blízkého okolí i ze vzdálených koutů České republiky či ze sousedního Polska. “Jsem rád, že i letos můžeme všem našim stálým i novým návštěvníkům nabídnout skvělý program při zachování dobrovolného vstupného. Poděkování za to patří všem našim partnerům i návštěvníkům festivalových koncertů, kteří přispívají dobrovolným vstupným na údržbu kostelů broumovské skupiny. I díky tomu se nám daří upozornit na často špatný stav těchto unikátních diezenthoferovských sakrálních památek,” říká Jan Školník, ředitel Agentury pro rozvoj Broumovska, organizátora festivalu. 

 

Partneři festivalu

Hudebními partnery festivalu jsou mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro, Concertino Praga, Dolnoslezský hudební festival (Dolnośląski Festiwal Muzyczny) a Vzdělávací a kulturní centrum Broumov. Generálním partnerem je společnost MND, hlavními partneryVEBA, textilní závody a.s. aRaiffeisen Leasing. 

Významnými partnery festivalu jsou Královéhradecký kraj, město Broumov, Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově, Biskupství královéhradecké, Podnikatelský klub Broumovska, Dobrovolný svazek obcí Broumovsko a Region Broumovsko.

Mediálními partnery festivalu jsou Český rozhlas Hradec Králové, Týdeník Rozhlas, Mladá fronta DNES a Naše Broumovsko.

Festival se koná pod osobní záštitou kardinála Dominika Duky OP, arcibiskupa pražského, Petra Prokopa Sziostrzonka, převora břevnovského a broumovského a Lubomíra France, senátora a hejtmana Královéhradeckého kraje.

Nad festivalem převzala trvalou záštitu Rada Královéhradeckého kraje.

Organizátorem festivalu je Agentura pro rozvoj Broumovska.


Další informace a podrobný program naleznete na
www.zapoklady.cz.

 

Program

 

Sobota 28. června
Broumov, kostel sv. Vojtěcha

Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK
Liběna Séquardtová, hoboj
Tomáš Brauner, dirigent


Sobota 5. července
Šonov, kostel sv. Markéty

Cappella Mariana 

 

Sobota 12. července
Vižňov, kostel sv. Anny

Petr Špaček, violoncello
Miroslav Sekera, klavír

 

Sobota 19. července
Heřmánkovice, kostel Všech svatých

České trio (Dana Vlachová, housle, Miroslav Petráš, violoncello, Milan Langer, klavír)
 
 

Sobota 26. července
Otovice, kostel sv. Barbory

Karel Vrtiška, klavír
 
 

Sobota 2. srpna
Adršpach, kostel Povýšení svatého Kříže

Lucie Silkenová, soprán
Markéta Janoušková, housle
Miroslav Sekera, klavír
Ondřej Kepka, mluvené slovo
 
 

Sobota 9. srpna
Božanov, kostel sv. Máří Magdaleny

Kateřina Englichová, harfa

 

Sobota 16. srpna
Ruprechtice, kostel sv. Jakuba Většího

Stamicovo kvarteto
František Malý, klavír

 

Sobota 23. srpna

Martínkovice, kostel sv. Jiří a Martina

Trio Martinů (Pavel Šafařík, housle, Jaroslav Matějka, violoncello, Petr Jiříkovský, klavír)

 

Sobota 30. srpna
Vernéřovice, kostel sv. Michaela

Pavel Šporcl, housle
Petr Jiříkovský, klavír