27. duben

sobota, 2024

Po
Út
St
Čt
So
Ne
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Blog Magni spuštěn!

Česka republika, země v srdci Evropy, je křižovatkou mnoha cest, po kterých v průběhu staletí cestovali obchodníci z mnoha zemí, velké armády, ale i poutníci s hlubokými myšlenkami dotýkajících se tajemství života a celého světa.

Po těchto cestách přišli z makedonské Soluně bratři Konstantin a Metoděj a přinesli na naše území křesťanskou víru. Po těchto cestách odcházela mladá knížata za křtem, studiem teologie a poznáním západní kultury. Po těchto stezkách proudili králové, císaři, profesoři, kardinálové, vyslanci, kurýři, poslové s množstvím knih, zapečetěných listin, architektonických plánů. Po těchto cestách s jejich poutníky proudilo úsilí šířit i uzdravovat křesťanskou víru, aby se více přiblížila svému původnímu poslání.

Čechy a Morava se mnohdy stávaly centrem duchovního dění Evropy. Rostly zde vznešené a krásné architektonické stavby, rozvíjela a prohlubovala se vzdělanost, ale díky tomu se stávaly i místem duchovních zápasů, střetů o ryzost víry, o poznání onoho tajemství života a světa. Se zápasy přicházely mnohdy i armády, které opět ničily, loupily a ze „srdce Evropy“ se stávala periferie evropského dění. Ve znamení víry se válčilo a bořilo, ve znamení víry se také usmiřovalo a odpouštělo. Starobylé cesty opět přiváděly nové poutníky, vzdělance, obchodníky a architekty, se kterými přichází opětovná obnova země, rozmach umění a kultury. A na tyto cesty se z Čech a Moravy až do nejvzdálenějších koutů světa vydávali další poutníci se svým poselstvím.

Svědectvím o času stavění i boření, boje i pokoje, jsou místa, která vždy znovu a znovu v každé generaci přitahují ty, kteří se snaží pochopit víc, nebo jen na chvíli uniknout z ruchu tohoto světa. Tato místa jsou snad ve všech českých a moravských městech, městečkách, vesnicích i volné krajině. Na těchto místech stojí, katedrály, kláštery, školy, kostely, modlitebny, synagogy, hřbitovy, či jen drobné kapličky, smírčí kameny a křížky kdesi v poli. Jsou svědky a znameními odvěké lidské touhy, dotknout se tajemství a hledat odpovědi na své otázky.

My se na tyto cesty a křižovatky můžeme opět vydat a hledat příběhy téměř zapomenuté, ožívat myšlenky, které hýbaly Evropou ba celým světem. Dotýkat se prastarých kamenů, staveb a soch, které jsou po staletí svědky velkých dějin, úchvatných a vznešených příběhů. Magni, to jsou cesty s příběhem.