24. duben

středa, 2024

Po
Út
St
Čt
So
Ne
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Jak rozumíme pojmu církevní turistika

Na západě od našich hranic již řádku let úspěšně funguje církevní tursitka jako samostatný segment cestovního ruchu. Komu je církevní cestovní ruch určen? Dá svůj smysl i "nevěřícím" turistům? Co může nabídnout v České republice?

Kulturní a historické kořeny současné Evropy jsou neoddělitelně spjaty s křesťanstvím a židovstvím. Náboženská místa sehrála mnohdy klíčovou roli při tvorbě dějin. Zájem o historická místa nejenom prohlubuje naše poznání, ale i pochopení současného evropského kontextu. I to je jeden z důvodů rozmachu takzvané „církevní turistiky“ zejména v západní Evropě bez ohledu na náboženské vyznání. Návštěvníci tak mají i na starých a známých místech objevit něco nového, o čem před tím neměli ani netušili. Nasnadě je větší prosazení pojmu církevní turistiky. Pro někoho se může jednat o zcela novou oblast, o neprobádané území, pro znalejší zase o nové výzvy a jiný rozměr turistiky, který coby církevní turisté mohou prozkoumat.

Za tímto účelem byl vytvořen nový projekt s názvem Magni, Cesty s příběhem, který vznikl za podpory Ministerstva pro místní rozvoj, Integrovaného operačního programu, agentury Czechtourism a HelpTour. Jeho cílem je nejen přiblížit českou historii a vtáhnout turistky co nejtěsněji po bok dějin, ale také představit nový pojem církevního turisty. Pomůckou na jeho cestě mu bude značka „Magni“. „Jeho cílem je znovu představit a přiblížit českou historii, zejména tu část, která ovlivnila evropské nebo celosvětové dějiny“, řekl ředitel projektu Marek Toušek. Nejedná se ale o pouhé poznávání. Cílem je, aby se turista dostal památkám co nejblíže, přímo čerpal jejich historii, která na něj bude dýchat ze všech stran. Zejména se pak vžít do dějin duchovních.

České dějiny jsou výrazně spojeny s křesťanstvím. K tomuto náboženství se hlásí asi třetina obyvatel, kteří však možná ani netuší, kde všude se psaly jejich dějiny. Těch míst je opravdu spousty, od západu k východu, od severu k jihu. A s projektem Magni, Cesty s příběhem se o těchto místech mohou dozvědět více, pohlédnout ke svým kořenům a navštívit mnohá slavná místa. Také židovských památek je u nás nesčetně mnoho a příznivci tohoto vyznání se k nim rádi vracejí. To však z cest na půvabná místa nevylučuje nevěřící ateisty. Právě naopak, láká je za novým poznáním, k novým obzorům a dává jim možnost navštívit místa, která jim jsou blíže, než se na první pohled může zdát.

Na první pohled by se mohlo zdát, že církevní turistika je pouze pro věřící návštěvníky. Jaká je ale skutečnost? Ano, předmětem zájmu jsou památky a osobnosti, které jsou historicky spojeny s křesťanstvím a židovstvím. Zájem o ně však na náboženství vázán není. Na své si přijdou i ateisté. Pro důkaz není třeba chodit daleko. Francouzské poutní místo Lurdy, kde v roce 1858 došlo k mariánskému zjevení, láká každoročně miliony poutníků, stejně jako podobná místa na Pyrenejském poloostrově. Mezi mnohými poutníky najdeme početnou skupinu turistů putujících na tato místa z rekreačních důvodů. Ačkoli je nepřitahují náboženské praktiky, tráví zde své dovolené díky architektuře či samotné atmosféře místa. S podobným modelem přišli správci slavné Svatojakubské cesty vedoucí severem Španělska. Původně striktně křesťanská poutní cesta se zejména v minulém století otevřela široké veřejnosti. Přirozeným způsobem se zpřístupnily nejenom architektonické skvosty a památky, ale ukázal se i význam oblasti. Podél její pomyslné trasy vyrostly stovky kulturních, ubytovacích a rekreačních zařízení, v zahraničí vznikla celá řada organizací zajímajících se o tuto část země.

V České republice se nalézá značný počet církevních památek evropského významu. Zároveň disponujeme dobrou infrastrukturou. To dává předpoklad a naděje, že by tento typ cestovního ruchu mohl u nás úspěšně expandovat. Klenotem naší republiky je hlavní město Praha. Zde končí většina cest zahraničních turistů. Jeden z cílů projektu Magni je zpřístupnit a představit zahraničním turistům i další města. K aktivitám láká krásná příroda, spousta letních a zimních aktivit, kulturní události, ale také poznání historie, jako jsou hrady, zámky, kostely, kláštery a další vážené stavby.

Naším přání je, aby i Česká republika v tomto cestovním ruchu kvetla, aby turisté poznávali nová místa, aby křesťané obdivovali své dějiny a ostatní poznávali krásné stavby, zachovalou architekturu, bohatství hradů a kostelů a další tajemná zákoutí. I vy se můžete s Magni, Cesty s příběhem vydat ve stopách slavných to postav našich dějin a po jejich boku putovat krásami naší země, čímž byste se sami stali církevními turisty a naplnili očekávání a potenciál, který naše historické bohatství skrývá. Nyní už čeká jen na to, až ho společně odtajníme!