19. duben

pátek, 2024

Po
Út
St
Čt
So
Ne
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Cestovní zpráva z focení památek

V několika dnech na přelomu července a srpna vyrazil na cesty náš tým s fotografem. Osádka měla za úkol pořídit snímky většiny památek, které budou prezentovány v turistickém průvodci projektu Magni a v jeho internetovém zrcadle. Nyní je vše hotovo a dovolíme si Vám zprostředkovat pár postřehů z cest realizačního týmu.

K focení historických i moderních církevních památek byly vybrány zhruba dvě stovky objektů, roztroušených po naší zemi. Z historie známý fakt, že centrem církevního dění v dřívějších dobách byla hlavně oblast Moravy, znamenal to, že téměř dvě třetiny focených památek jsou právě zde. To rozdělilo celou produkci focení na dvě odlišné „etapy“ – českou a moravskou. V české etapě jsme daleko více času trávili přejezdy mezi jednotlivými památkami. Cesty v trvání více hodinu od jedné ke druhé nebyly výjimkou. Zato ve druhé, moravské, etapě tomu bylo téměř naopak a čas pracovního dne se k radosti řidiče trávil spíše focením. Přejezdy trvaly v rámci jednotek až desítek minut.

A jak vypadaly focené památky pohledem účastníků této zhruba čtyři tisíce kilometrů dlouhé foto výpravy? Dá se to shrnout do několika stručných zcela nepřekvapivých zjištění. Památky, které jsou velmi známé, a to nejen v místních luzích a hájích, se těší většinou dobrému zdraví, v jejich okolí bují čilý turistický ruch a pro jejich návštěvníky je připraven standardní „zákaznický“ servis. Letáky, informace, pravidelné prohlídky, možnost parkovaní – to vše je u těchto památek téměř samozřejmostí. Zároveň si provozovatelé těchto služeb nechávají svou práci většinou kvalitně zaplatit. Pokud se ale člověk začne zajímat o ne tolik známé budovy a objekty s církevní tématikou, naráží na přesně opačnou situaci. Staré kostely, židovské hřbitovy, kapličky jsou ve valné většině mimo dobu mší zabedněné jako vojenské pevnosti a člověk před nimi stojící si říká, zdali tento svatostánek vůbec ještě slouží účelu, pro který byl postaven, nebo je z něj skladiště tamní knihovny (což jsme také několikrát viděli). Pokud náhodou návštěva připadne právě na dobu mše, často Vás zastaví cedule s nápisem „V době mše jsou prohlídky zakázány!“. Dalším nešvarem kostelů a kapliček v turisticky neexponovaných lokalitách je jejich stav. Ve značné míře jsou jejich fasády oprýskané, zašedlé a vůbec mdlého vzhledu. Občas ale lze narazit na vyjímky potvrzující pravidlo a tak jsme i my potkali několik staveb zahalených do nových kabátů, kterým to opravdu slušelo, nebo jsme byli svědky právě prováděné rekonstrukce. Bohužel s nízkým zájmem turistů jde ruku v ruce i míra již zmiňovaného servisu. Informace o objektu jsou v jejich blízkosti téměř k nenalezení, často jde pouze o program mší za sklem v upršené nástěnce u vchodu kostela. A právě těchto případů jsme naneštěstí potkali nejvíce. Kapitolou samotnou by pak mohly být krásné chrámy a památky obklopené nevzhlednými, kýčovitě zateplenými paneláky a vůbec domy z této éry. Nad tím zůstává člověku rozum stát a nezbývá mu nic jiného než nevěřícně kroutit hlavou.

Aby ovšem resumé naší cesty nebylo negativní, musíme podotknout, že nejednou nám „seznam vyvolených“ připravil krásnou podívanou a na mnoho námi focených objektů s nižší fluktuací turistů byla opravdu radost pohledět! Až se kolikrát drala na mysl otázka: „Kde se tu vzal takový klenot?“ nebo „Jak to, že jsem o tomto krásném místě nikdy nic neslyšel?“ Nezbývá než popřát mnoho krásných zážitků a obdivuhodných scenérií všem, kdož se rozhodnou vydat se na cesty s příběhem. Věříme, že budete okouzleni stejně jako my!

Fotografický realizační tým Magni