25. duben

čtvrtek, 2024

Po
Út
St
Čt
So
Ne
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nová mapa provede po židovských památkách Karlovarského kraje

Na to, jak je Karlovarský kraj malý, je až překvapivě bohatý na židovské památky. Na to upozorňuje „Mapa židovských hřbitovů a památek v Karlovarském kraji“.

Vydalo ji Občanské sdružení BALIME za finančního přispění Karlovarského kraje. Zatím žádná mapa, která takto komplexně mapuje židovské památky v našem kraji, ještě nevyšla. Je vyvedena čtyřjazyčně – česky, hebrejsky, anglicky a německy a v plánu je vydání brožury k mapě.
 

23 měst a obcí v Karlovarském kraji, kde lze najít židovské památky:

Karlovy Vary, Sokolov, Cheb, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Krásná Lípa, Kostelní Bříza, Kynšperk nad Ohří, Bečov nad Teplou, Luka, Chyše, Čistá, Svatava, Útvina, Hroznětín, Nejdek, Loket, Arnoltov, Lázně Kynžvart, Drmoul, Úbočí, Malá Šitboř, Lomnička.
 

Ani tato mapa však není komplexní. Původně v ní mělo být 44 míst, ale pět z nich jsme nakonec museli vypustit. Především kvůli tomu, že se nám již do mapy nevešla.
 

V projektu jde především o stručné připomenutí možných malebných (či naopak Holocaustem zle poznamenaných) míst, která jsou spojena s židovskou tematikou v našem kraji. Mapa má inspirovat zdejší obyvatele k zajímavým výletům a být pro ně možnou formou začátku těsnějšího poznávání bývalých obyvatel a historie místa, kde žijí. Dále by měla sloužit jako taková „první pomoc“ potomkům židovských obyvatel, kteří se chtějí podívat na místa, kde žili oni nebo jejich předci. Jedná se často o jedince či rodiny, kteří se vystěhovali (nebo „byli donuceni se vystěhovat“) do Izraele, USA, Německa či třeba „jen“ do vnitrozemí. Mapa má také varovat před tím, kam až může dojít rasismus a lidská nesnášenlivost.
 

Inspirací byl projekt KEŠET (podle www.chewra.com), který vede chasidský Žid Jaroslav Achab Haidler, jenž je průkopníkem v obnovování a mapování židovských hřbitovů v České republice.
 

Velkou oporou v realizaci projektu nám byla chebská historička Jitka Chmelíková – Mlsová, autorka knihy Osudy chebských židů a bývalá pracovnice chebského archivu, která nyní žije v Bruselu či Lukáš Svoboda, historik z Karlovarského muzea Karlovy Vary o.p.s. a , Helena Kavková ze Sokolovského muzea či Václav Chvátal z Tachovského muzea.

 

Ilustrace od autorky dětských knih Petry Řezníčkové

Velmi nám záleželo na grafické stránce mapy. Potřebovali jsme na malé ploše (oboustranném formátu A2) umístit text čtyřjazyčně, fotografie a ještě dodat nějaké „informace mezi řádky“, které není potřeba překládat, protože jsou všem lidem na celém světě jasné – a to v grafické zkratce. To se, myslím (alespoň podle dosavadních reakcí), povedlo – především díky pražské ilustrátorce dětských knih Petře Řezníčkové, která mapě vtiskla „duši“ díky „jemně patinovému“ provedení, ale hlavně vlastním ilustracím, které provází celou mapu.
 

Důležitou součástí mapy jsou i naznačené návody, jak se chovat na židovském hřbitově.
 

Je nám jasné, že mapa je jen lehkou ukázkou, co všechno je možné se dozvědět o tom, co se skutečně v našem regionu dělo v předvečer druhé světové války a ŠOA (hebrejský výraz pro Holocaust) i dávno předtím než antisemitismus vygradoval do této tragédie.
 

Nyní připravujeme k mapě ještě brožuru doprovodných textů k jednotlivým místům a krátký průvodce o židovských zvycích a tipy, jak lidé mohou z vlastní iniciativy individuálně pomáhat tato místa rekultivovat a zachovat a dodatečně uctít památku bývalých obyvatel kraje.
 

Mapa je k dostání v infocentrech v Kraji (Cheb, Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Sokolov) nebo k objednání on-line na e-shopu Mediálního centra.