26. duben

pátek, 2024

Po
Út
St
Čt
So
Ne
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

V Plzni se letos otevře v nové podobně diecézní muzeum církevního umění

V Plzni se letos v polovině června otevře po pětileté pauze muzeum církevního umění plzeňské diecéze v nově upravených prostorách bývalého františkánského kláštera.

Nabídne unikáty z kostelů, far a klášterů diecéze od gotiky po současnost i expozice o křesťanství a životě církve. Na rekonstrukci prostor získalo biskupství kolem 40 milionů korun z EU, projekt muzea podporuje finančně také kraj a město, řekl ČTK biskup František Radkovský.
 

Muzeum církevního umění plzeňské diecéze bude patřit pod krajem zřizované Západočeské muzeum. "Ten klášter bude po všech stránkách využit do posledního čtverečního metru, což je pro mě velké zadostiučinění. Když jsem ho v roce 1993 od františkánů přebíral, trápila mě otázka, kde seženu 200 milionů na jeho opravu," poznamenal biskup. Cenná gotická stavba, která je spojována s nejstarší historií Plzně, se od poloviny 90. let postupně opravuje.
 

Diecézní muzeum už dříve v části kláštera fungovalo v menší formě. Jeho nová podoba bude mnohem atraktivnější, rozsáhlejší a nabídne i vstup do částí kláštera, kam se dosud lidé nemohli podívat. I sám klášter tak bude exponátem. "Ty prostory budou opravdu krásné. Je to v podstatě vedle katedrály jedna z nejpamátnějších budov celé Plzně, takže všichni lidé tam budou moci vidět skutečně podivuhodné věci," slíbil biskup.
 

Návštěvníci se podívají například do bývalé vrátnice a vstupních prostor, kde se na klášter napojuje městská hradba. "Uvidí nádherný skvost, kapli svaté Barbory, nahoře je zase nově upravená bývalá nemocnička a kaple, tam budou menší vzácné věci," vyjmenoval Radkovský. Exponáty budou i v křížové chodbě, letní refektář bude sloužit pro příležitostné výstavy, expozice o církvi bude v ambitech a síních v patře východního křídla.
 

Lidé uvidí cenné sochy, obrazy, liturgické předměty nebo gotické ornáty. Jsou to mimořádná díla, která by církev nemohla v původních objektech dostatečně zabezpečit. Některé předměty vyžadují restaurování. Budoucí muzeum potřebuje také ještě vitríny a vnitřní vybavení.
 

Část komplexu kláštera ze 14. století využívá církev. Biskupství navíc prodejem jedné knihovny Národní knihovně získalo miliony korun na úpravy například bytů, kde bydlí biskup, generální vikář, kancléř biskupství a další kněží a řeholníci. V areálu sídlí katedrální úřad farnosti, je zde diecézní centrum mládeže, školicí místo pro varhaníky či prostory, kde cvičí sbory.