19. duben

pátek, 2024

Po
Út
St
Čt
So
Ne
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Varhanní koncerty v Jeruzalémské synagoze v Praze

Po několikaletém úsilí  se podařilo opravit historické varhany v Jeruzalémské synagoze z roku 1906  stavitele  varhan  Štěpána Emanuela Petra.  Tak  se naskytuje příležitost  uspořádat cyklus varhanních koncertů. Jedná se o koncerty podobné struktury obvyklé v chrámovém prostředí. Jedná se o koncerty sólové varhanní hudby.

V Jeruzalémské synagoze jsou varhany, které byly postaveny pro využití  v liturgii doprovázení  zpěvu kantora a pěveckého sboru. Nejedná se tedy o nástroj určený k používání pro virtuosní koncertní hru jako například nástroj ve Smetanově síni v Obecním domě. Má však možnosti pro interpretaci dobové hudby několika staletí, zvláště pak období hudebního neoromantismu. Varhanní literatura 19. století přináší i pro nekonzervativní synagogy nemnohé skladby charakteru meditačního i skladby pro slavnostní  příležitosti (skladatelé Josef Löv, Moritz Deutcher, Salomon Sulzer...) Taktéž nejrůznější varhanní skladby označované jako preludia, fugy, fantasie, různé charakteristické skladby jako např. meditace, romance atd. Dramaturgický výběr autorů a skladeb respektuje charakter prostředí synagogy. Z umělců budou účinkovat  renomovaní varhanci: Jiří Bárta,  Jaroslav Tůma, Josef Kšica, Irena Chřibková,  Pavel Černý a Václav Peter.


Koncerty budou  pravidelně jednou měsíčně od dubna do října, kdy je synagoga otevřena pro návštěvníky a také i vhodná vzhledem k podmínkám ročního období. Začátek koncertu  je  v 18.00 hod. ve středu. Projekt je čistě osvětový bez vstupného.


Cyklus varhanních koncertů ve zdejší Jeruzalémské synagoze je v její historii od roku 1906 ojedinělý.  Varhany zde byly postaveny hlavně k liturgickému účelu. Byly zde však občasně uspořádány i jednotlivé koncerty pro zpěv či různé sólové nástroje s doprovodem varhan. Ale nynější varhanní cyklus je první ucelenou koncertní akcí v tomto prostředí. Zdejší varhany vlivem extrémního sucha a teplot  asi na 15 lety oněměly a nyní,  po necelých dvou letech oprav se  nám podařilo je znovu rozeznít.


Tento nástroj  původně postavil pražský varhanář Štěpán Emanuel Petr v roce 1906, kdy tato synagoga byla slavnostně otevřena. Varhany jsou postaveny s pneumatickým systémem, a  ten se dochoval  jako zcela původní, tak jak jej varhanář Štěpán Emanuel Petr vymyslel. Synagoga i varhany přežily  obě války a zachovaly se i všechny  původní cínové píšťaly. Protože  Velmi mnoho varhan v době první i druhé světové války přišly při rekvizici právě o tyto píšťaly,  stejně jako  třeba zvony, aby  byly použity při výrobě zbraní. Naše varhany zde  Jeruzalémské synagoze jsou  zapsány do seznamu movitých kulturních památek Ministerstvem kultury a my dnes budeme mít příležitost je slyšet ve stejném zvuku, jakým zněly v době svého postavení v roce 1906.