29. březen

pátek, 2024

Po
Út
St
Čt
So
Ne
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Výstava Zničené kostely severních Čech 1945-1989

21.01
09.12

Místo konání: Praha Klementinum

Od: 09.12 10:30 Do: 21.01 18:00

Druh: Výstava

Web

V letech 1945-1989 bylo v dnešním Ústeckém a Libereckém kraji zničeno 575 sakrálních staveb. O osudech řady kostelů pojednává současná výstava v pražském Klementinu. Na její přípravě spolupracoval také Národní památkový ústav.


„Každá krajina má svou tvář, každá má i svou duši. Ne nadarmo nám často stačí pohlédnout na fotografii a intuitivně víme, že je to Toskánsko, rovinaté Polsko, typické domky Skandinávie. Krajina se proměňuje v toku času, trpí ale i nemocemi. Je krajina zraněná, krajina zničená. Jednou z takových zvláštních posmutnělých oblastí jsou severní Čechy,“ píše k výstavě Mons. Dominik Duka OP, arcibiskup pražský, primas český, který nad výstavou převzal záštitu.

Zničené kostely severních Čech představují téměř polovinu zničených sakrálních památek v celém Československu. Na území zmíněných krajů jde o 116 církevních staveb kostelního charakteru. Byly strhávány v zájmu povrchové těžby uhlí či využití prostorů jako vojenských újezdů, jindy jako výraz ideologického postoje tehdejších církevních tajemníků. Namátkou lze jmenovat kostely v Mostě, Chomutově, Židovicích, Kopistech, Bystřici, Prunéřově, Přísečnici, Verneřicích, Rychnově, nebo třeba v obcích vojenského prostoru Ralsko. Kostely jsou představeny na 21 panelech s fotografiemi, z nichž některé zachycují přímo odstřely staveb. Brožura v českém a německém jazyce, vydaná při této příležitosti, popisuje příběhy zničených památek a jejich osud dává do širších souvislostí.

S první myšlenkou přišel Tomáš Hlaváček, předseda občanského sdružení Společnost pro obnovu památek Úštěcka, který oslovil potenciální partnery projektu - NPÚ-ÚOP v Ústí na Labem, FF UJEP v Ústí nad Labem (katedra historie), děkana FF Univerzity Karlovy Michala Stehlíka a Biskupství litoměřické. První schůzka se k tématu uskutečnila na konci roku 2010 s tím, že oslovené organizace přislíbily spoluúčast a maximální podporu dané věci. Každá organizace přislíbila garanta, který měl shromáždit vhodný materiál z fondů organizace a přispět svým podílem na výběru jednotlivých objektů pro výstavu. „Společnost pro obnovu památek Úštěcka od nás z dokumentace získala poměrně obsáhlý materiál k jednotlivým zničeným kostelům, tady plány, fotodokumentaci nebo spisovou agendu. Samotnou realizaci výstavy již pak zajišťovala Společnost v úzké spolupráci s FF UJEP a FF UK,“ říká k projektu náměstek pro památkovou péči ústeckého odborného pracoviště NPÚ Petr Hrubý.

Vedle jmenovaných institucí se na výstavě různým způsobem podílí také Národní knihovna ČR, MK ČR, Ústecký kraj, regionální muzea či Česko-německý fond budoucnosti.

„Cílem celého výstavního projektu je připomenutí mnohdy plošné likvidace sakrálních objektů na území Ústeckého a Libereckého kraje, přičemž v mnoha případech nebyla tato likvidace spojená pouze s důlní činností, jak je mnohdy obecně chápáno. Z tohoto důvodu tak výstava připomíná a zdůrazňuje i ty případy, kdy nemuselo k likvidaci dojít, jako například objekty na okrese Děčín či připravovanou likvidaci na okresu Louny,“ uzavírá Petr Hrubý.

Plakát 

znicene kostely