19. duben

pátek, 2024

Po
Út
St
Čt
So
Ne
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Židovská obec v Praze zahajuje ve svých objektech turistickou sezonu roku 2015

Objevování bohaté židovské kultury se těší rostoucí popularitě. Židovská obec v Praze (ŽOP) zahajuje ve středu 1. dubna novou turistickou sezonu a již tradičně pro zahraniční i domácí návštěvníky připravila novinky, které jejich zážitky ještě víc obohatí a zatraktivní.
 

Po úspěšném loňském zpřístupnění historické mikve v suterénu objektu vedle Pinkasovy synagogy budou mít zájemci i letos možnost navštívit tyto unikátní prostory při komentovaných prohlídkách. Cena vstupenky je stanovena na 50,- Kč a v letní sezoně si ji budou držitelé platných vstupenek na okruh ŽMP moci nově zakoupit také přímo u vstupu do mikve. Komentované prohlídky pro skupiny maximálně patnácti osob budou pořádány od neděle do pátku každou půl hodinu od 10 do 16 hodin.
 

Po zimní přestávce se znovu otevře Jeruzalémská synagoga, jedna z nejkrásnějších synagog v Praze. Kromě tradičních lákadel, jako jsou večerní komentované prohlídky s krátkou ukázkou hry na varhany, které se letos uskuteční od května do září vždy poslední čtvrtek v měsíci, nebude chybět další ročník Cyklu varhanních koncertů.
 

Novinkou letošní sezony v Jeruzalémské synagoze je možnost prohlídky s hlasovým průvodcem - audioguide. Díky němu se návštěvníci mohou seznámit s historií a zajímavostmi synagogy s komentářem průvodců i mimo plánované prohlídky; audioguide bude k dispozici za poplatek s komentářem v češtině a angličtině.
 

Na balkoně synagogy jsou ke zhlédnutí dvě stálé expozice, v přízemí synagogy budou během sezony k vidění tři krátkodobé fotografické výstavy. Jeruzalémská synagoga je otevřena od 1. dubna do 31. října od 11 do 17 hodin denně kromě sobot a židovských svátků.
 

Od loňského roku je pod správou ŽOP i Starý židovský hřbitov na Žižkově. Tento druhý nejstarší židovský hřbitov, který byl založen v roce 1680 jako morové pohřebiště pražské židovské obce, je významnou umělecko- historickou památkou. Bylo zde pohřbeno na 40 000 osob, mezi nimi řada významných rabínů a učenců. Nejnavštěvovanější je hrob pražského vrchního rabína Ezechiela Landaua (1713-1793). Pro návštěvníky je hřbitov zdarma otevřen s výjimkou sobot a židovských svátků od neděle do čtvrtka v době od 11 do 16 hodin a v pátek od 10 do 14.

 

Zájemcům je celoročně otevřen také Nový židovský hřbitov, který byl založen v roce 1890 a nachází se nedaleko stanice metra Želivského. V současné době je v Praze jediným židovským hřbitovem, kde se stále konají pohřby zesnulých židovského vyznání. Od roku 2005 disponuje také novou databází, v níž je možné vyhledat pohřbené v jednotlivých hrobech a zároveň vytisknout podrobný orientační plánek umístění hrobů.
 

Mnohé umělecky hodnotné náhrobky jsou díly předních českých sochařů a architektů – Jana Kotěry, Josefa Zasche, Josefa Fanty, Čeňka Vosmíka. K nejvyhledávanějším místům tohoto hřbitova patří hrob spisovatele Franze Kafky a jeho rodičů. Pro návštěvníky je hřbitov zdarma otevřen s výjimkou sobot a židovských svátků od neděle do čtvrtka v době od 9 do 17 hodin a v pátek od 9 do 14.
 

Po celý rok je turistům přístupná Staronová synagoga – nejstarší památka pražského židovského města. Od 1. dubna bude otevřena denně mimo sobot a židovských svátků od 9 do 18 hodin. Děti do šesti let mají vstup do synagogy zdarma; je možné zakoupit rodinné vstupné. Již tradičně jsou v prostorách synagogy zdarma k dispozici vyškolení průvodci, kteří zájemcům poskytnou odborný výklad o historii i současnosti synagogy.
 

Staronová synagoga požívá v židovském světě mimořádné úcty a za staletí je opředena řadou pověstí a legend. Jak vypráví pověst, synagogu chránili za požárů svými křídly andělé proměnění v holubice, a tak zůstala uchována bez vážnějšího poškození až do dnešních dnů. Podle jiné pověsti jsou na její půdě uloženy pozůstatky Golema, kterého na ochranu pražské obce vytvořil a oživil velký rabi Löw.